29 Mayıs 2015 Cuma

Vergi Müfettişi İle Muhalif Şirketlere Vergi Operasyonu Bakanlığ

Vergi Müfettişi İle Muhalif Şirketlere Vergi Operasyonu Bakanlığı

2015-05-29 18:05:00
vergi müfettişleri, vergi operasyonları, yandaş, Taraf, Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı, haberler
 
Vergi müfetişleri, siyasi incelemeler nedeniyle gerçek mükellef denetiminin yapılamadığını bunun da inceleme sonuçlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Taraf Gazetesi’ne yapılan haksız “vergi operasyonları” büyük tepki çeken Maliye Bakanlığı, gerçek anlamda vergi kaçıran mükellefleri nasıl olduysa unuttu. Bu durum, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın vergi incelemelerine de yansıdı. 2012 yılında 46 bin mükellefi inceleyerek, 131 milyar liralık matrah farkı bulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), 2014’te ise 55 bin mükellefi incelemesine rağmen 39 milyar liralık matrah farkı tespit etti. Bu gelişme Vergi Denetim Kurulu’nda çalışanlar arasında büyük rahatsızlığa yol açtı. Müfetişler ise, siyasi incelemeler nedeniyle gerçek mükellef denetiminin yapılamadığını bunun da inceleme sonuçlarını olumsuz etkilediğini kaydettiler. Vergi müfettişleri, Taraf Gazetesi’nde olduğu gibi bir yıl içinde aynı hesaplarla ilgili dört ayrı vergi incelemesi kararı alındığı bir başka örnek olmadığını da açıkladılar.
Siyasi vergi incelemelerinin Maliye içindeki yansımaları şöyle:
17 ARALIK VERGİ İNCELEMELERİNİ VURDU
Anayasa’nın 73. Maddesine göre herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür ve vergi yük dengeli ve adaletli dağıtılmalıdır. Ancak, Maliye Bakanlığı, AKP Hükümeti döneminde, sadece muhalif şirketleri inceleme birimi haline geldi. Özellikle 17 Aralık sürecide vergi müfettişlerinin tamamı muhalif şirketlere incelemekle görevlendirildi. Bu da, Maliye Bakanlığı’nın vergi inceleme kalitesini düşürdü. Son iki yılda yapılan incelemelerde önceki yıllara göre çok düşük matrah farkları elde edildi.
MATRAH FARKINDA REKOR DÜŞÜŞ
Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı’nın verilerine göre, 2012 yılında toplam 46 bin 845 mükellef incelendi. Bu inceleme sonucunda 131 milyar liralık matrah farkı bulundu. 2013’te ise 71 bin 352 mükellef incelendi 53 milyar liralık matrah farkı tespit edildi. 2014 yılında ise 55 bin 284 mükellef incelenirken bulunan matrah farkı ise 39 milyar liraya kadar düştü. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı 2011’de kuruldu. 2009 yılında ise yani VDK kurulmadan önce yapılan teftişte 28 bin mükellef incelendi ve bu mükelleflerin beyanlarından 95 milyar liralık matrah farkı belirlendi.
BU NE ANLAMA GELİYOR?
VDK söz konusu verileri son yıllardaki siyasi vergi incelemeleri nedeniyle, gerçek anlamda vergi kaçıran mükelleflerin incelemediğini ortaya koyuyor. Vergi kayıp ve kaçağına son vermek için oluşturulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, bir anlamda siyasi operasyon merkezi haline geldi. Bu da, vergi tahsilatlarını ve vergi incelemelerinin kalitesini düşürdü. İncelenen mükellef sayısı artsa da, bulunan matrah farkı önceki yıların çok gerisinde kaldı. Örneğin Taraf Gazetesi gibi bir yıl içinde “değişik” adlar altında, aynı yıllarla ilgili dört ayrı vergi incelemesi kararı alınan başka bir mükellef örneği bulunmuyor.
MEHMET BEY SABAH’I KAÇ KEZ İNCELEDİNİZ
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1 milyon dolarlık Mercedes alması ve kamuda usulsüz şekilde kullanılan araçların, 3.3 milyar liralık masrafını “çerez parası” olarak nitelendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, yaklaşık bir yıl içinde aynı yıl hesaplarına yönelik dört ayrı vergi incelemesi kararı alınan “mükellef” olarak Taraf, bazı sorular yöneltti.
İşte Taraf’a yönelik siyasi baskı amaçlı vergi operasyonu tepki çeken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması gereken sorular:
1)Sabah Grubu başta olmak üzere, hükümete yakın medya kuruluşları arasında sayılan, Star Medya Grubu, Akşam Grubu, Ciner Grubu ve Doğuş Grubu’nun hesaplarıyla ilgili son beş yıl içinde vergi incelemesi yaptınız mı?
2)Yaptıysanız herhangi bir ceza kestiniz mi? Örneğin hurda kağıtta KDV’yi sıfır alan Sabah Gazetesi’ne ne kadarlık vergi cezası kestiniz?
3)Milletin anasını küfreden Mehmet Cengiz’in 424.4 milyon liralık vergi cezasını sıfırladınız mı?
4)Yeni Şafak’ın da sahibi olan Albayrak Grubu’nun 55.7 milyon liralık vergi cezasını 1.2 milyon liraya düşürdünüz mü?
5)Hükümete yakın medya kuruluşları arasında yer alan Kanal A televizyonun sahiplerinin 135.5 milyon liralık vergi borcunu 5.8 milyon liraya düşürdünüz mü?
7)Aynı gruba, Hazine arazilerinin kiralanması işlemlerinde ne tür avantajlar sağladınız?
8)Adı liman operasyonuna karışan kardeşinizin ticari ilişkilerini, MASAK’a incelettirdiniz mi?
9)Vergi inceleme operasyonlarını kendisini, “ekonominin Hakan Fidan”ı olarak nitelendiren Maliye eski Müsteşarı Naci Ağbal’ın yürüttüğü ve operasyondan size bile haber vermedikleri doğru mudur?
VDK’NIN “İNCELEME KARNESİ” ŞÖYLE:
tablo-069.jpg
alıntı Taraf
http://www.aktifhaber.com/muhalif-sirketlere-vergi-operasyonu-bakanligi-karistirdi-1177449h.htm